zaterdag 10 december 2016

Company of Sinners - De Klomp in Ovezande - 10 December 2016

Voor ons beiden heeft de Ovezandse Klomp een speciaal plekje. Beiden zijn we opgegroeid met Klomppop. In de eerste jaren gehouden in de Stenge in Heinkenszand, voordat het definitief verkaste naar waar het uiteindelijk thuis hoorde; in Ovezande. Waar Koen en ik destijds al met de Razor Blade Blues Band op het buitenpodium tot 2x in de stromende regen mochten staan. Maar ook jeugd soos De Klomp was een mooie plek voor live muziek. In mijn herinnering was de Klomp klein met een constant rookgordijn van een rookmachine op het podium die ook de zaal volledig vulde. In mijn geheugen staan meerdere optredens van Surrender gegrift in hun hoogtij dagen met Rob 'Sound' Scheffel achter de knoppen. Al was De Klomp nog zo kleine. De PA stond rood gloeiend; "Zôh wast voeger in de zak, zak, zak, zak, zak….." en wanneer Peter Kempe per ongeluk zijn gezicht liet zien was het onvermijdelijk om een bluesje met de Juke Joints drummer achter de microfoon te doen. 
Lang daarna is De Klomp drastisch verbouwd. Was vast ook brood nodig, en sinds dien ook alweer met een paar verschillende bands op het podium gestaan. Al is de sfeer van toen misschien nooit helemaal 100% de oude geworden, de Ovezandenaren zelf zijn gelukkig geen spat veranderd. En dat maakt dat De Klomp nog steeds een hechte dorpsfamilie is met het oudste en mooiste festival van Zeeland wat zijn kleinschalige charme heeft behouden. Daarom voor ons nog steeds DE plek waar we willen spelen. En hopelijk komend jaar als straatartiest. Die status hebben we hier tot dusver nog niet kunnen behalen. Als soort van auditie staan we daarom eind van het jaar in de vertrouwde Klomp om een vrijwilligersfeestje op te vrolijken met onze mengeling van Roots en Murder Songs.
Na ons geheel akoestisch café optreden in La Strada was na wat touwgetrek duidelijk dat we deze keer onszelf van versterking zouden moeten voorzien. Mijn oude buizen Fender Hot Rod voor m'n gitaar en een oude gestripte buizen radio voorzien van een net zo oude National transistor versterker, ingebouwd inclusief LED verlichting voor het verlichte radio effect, voor Koen zijn tenor. Onze microfoons gaan in de tweed Bassman uit Koen zijn verzameling. Op de valreep hebben we ons nog een mini mengpaneeltje aangeschaft welke vakkundig door Koen in een sfeervol koffertje is geïmplementeerd. Kleinere PA is nauwelijks denkbaar.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar dit zou het pertinent niet gaan worden op het veel te grote podium uit het zicht van de barhangers. Veel beter nog om in de zaal te gaan staan met het hele spul en akoestisch aftrappen tussen de aanwezigen zelf.
Wanneer ik ruim op tijd bij het dorpsgebouw aan kom, wordt er al driftig gehobbied om het vuur onder een, nauwelijks van het leven genoten, biggetje aan het spit op te stoken. Binnen hebben zich al wat Ovezandenaren verzameld voor de speciaal voor de vrijwilligers georganiseerde avond.
Het duurt vervolgens wel erg lang voor de schilder arriveert. Na wat ge-app blijkt m'n kompaan op de parkeerplaats in zijn bus te liggen tukken in afwachting tot ik de parkeerplaats op zou rijden. Zo kan je wel even op elkaar zitten wachten. Qua tijd maakt het allemaal niet zo uit, want het opstellen is snel gedaan. Met ons gezicht richting podium en dansvloer zou dit met 70 a 80 man moeten lukken. Nog even achter de gordijnen op het podium de laatste nieuwe nummers doornemen.
We starten onze set met Dark Whisky tussen ons publiek. Maar al na een paar nummers komen we niet meer boven het geroezemoes uit. De overstap naar versterking is klein, omdat alles al gereed ligt. Opgesteld op een fraai Perzisch tapijtje is de eerste aanzet voor de looks van een grootouders huiskamer al een feit. Met enige paniek weigert verderop in de set Koen zijn tenor nog enig geluid te produceren, maar na wat zoekwerk blijkt zijn strijkijzersnoer de geest te hebben gegeven. Helaas was de inschatting qua publiek niet helemaal de juiste. We stond dan ook wat ongemakkelijk scheef richting het publiek aan de bar te spelen. Gelukkig lost een aantal bezoekers dit op door een statafel op te pakken en voor ons in de zaal te zetten. Na een korte pauze hebben we onze definitieve opstelling te pakken. Het hele spul hebben we 90 graden gedraaid en spelen nu richting de bar. Dat is een stuk beter. En wederzijds vermakelijk. We nemen de onvermijdelijke verzoekjes voor Rohide op de koop toe.
Onze opmerking vooraf om niet avondvullend te zijn blijkt geheel onterecht, aangezien we de hele avond hebben vol gemaakt. En gelukkig waren we goedgekeurd door de festival commissie.
Wanneer we onze laatste set hebben afgerond, ons boven half om half hebben omgekleed en ons spul weer hebben ingeladen, is inmiddels het varkentje aardig geslonken en hap ik nog een onbeduidend deel uit zijn lijf mee om daarna met een brede grijs en een optreden op Straatfestival (voortaan gewoon Klomppop genoemd) in de pocket. Ons eerste versterkte gig zit er op.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Baldrick Brothers 2021:

Lima Beach in Goes - 4 Juli 2021 Na onze albumpresentatie in oktober vorige jaar hebben we nog 1 avond ons oefenhok bezocht waarna we voor d...