zondag 13 december 2020

Company of Sinners - De Piek 1,5 meter sessie in Vlissingen - 13 dec 2020

 De RIVM-regels om het COVID virus de kop in te drukken verbiedt muziekconcerten of legt, afhankelijk van de ernst van de situatie op het bewuste moment, een maximum aan bezoekers en bijpassende maatregelen op. Het creatieve muzikantenvolk heeft daarom al snel de weg naar internet gevonden. Een hoop thuisfilmpjes van gedreven solomuzikanten komen op social media voorbij. Ander fenomeen is Live Streaming met of zonder publiek om thuis nog enigszins een live bandje te kunnen zien.

Het al jaren met de dood bedreigde poppodium De Piek in Vlissingen heeft dit onder leiding van oud punkrocker, alias kleding en platen verkoper, Jaap van Boven, al snel opgepakt. Er waren ons al een paar artiesten voor gegaan voor wij op verzoek van De Piek op 20 juni op het Vlissings podium plaats mochten nemen, nadat ons geplande optreden in het Piek cafe op 3 mei was gecanceld. 20 personen aan publiek was op het moment van onze streaming volgens Mark en Hugo het devies. 6 vrienden of familie de man dus.

Een paar dagen voor ons streamingsmoment barst er een wolkbreuk los boven Walcheren en vooral Vlissingen krijgt de volle laag. Diverse straten en kelders lopen onder. Zo ook de controle kamer van De Piek. Streaming is helaas voorlopig niet mogelijk en met zicht op de vakantieperiode wordt onze stream voorlopig afgeblazen en zien we na de zomer wel weer. Met een beetje geluk is de pandemie dan achter de rug en kunnen we weer gewoon op de oude manier het podium op.

Maar helaas blijkt die hoop tevergeefs. Na de zomer besluiten de Vlissingers dan ook de draad weer op te pakken. Zaterdag 24 oktober is onze nieuwe kans en eind augustus dropt Koen alle genodigden in een groepsapp, tevens als gastenboek voor organisator Jaap. 

Leuk geprobeerd, maar 14 oktober gaat voor de tweede keer de streep er door en valt een ieder in het grote zwarte “DepiekzonderdeCompany” gat”. Bij wijze van dan. Deze keer zijn het de nieuwe overheidsregels. Afwachten maar weer, tot 19 november de rook weer wit is uit het Vlissingse schouwtje. De F#CKNGCORONASESSIE@DEPIEK gaat door. Of volgens Walchers dialect, “Jetzt geht los”!!

Op zondag 13 december. Geen pauze. Geen drankjes. Dus geen 2 sets zoals eerst gepland (half uur streaming en half uur extra alleen voor publiek), maar 1 uur lang live streaming met publiek. 

Gelukkig kunnen de meeste genodigden op de nieuwe datum. “3 weekenden werken in December en dan ook nog de feestdagen. En wat denk je? God bestaat.”, aldus Jantje K. te Klasinaveen.

De dagen vooraf liep het al weer danig uit de klauwen met de besmettingen, dus niets is zeker totdat we het podium op stappen. Reden genoeg voor wat wisselingen van tickets van personen die het allemaal niet meer zo vertrouwden. Gelukkig hadden we voor aanvang nog steeds een volledige Coronaveilige zaalbezetting, waarbij een negatief sneltestje soms nog op het nippertje redding biedt. 

Zondagmiddag na een lange tocht, dankzij wegafsluiting door Souburgse woonwijken, landen we op de stoep van 50 jaar Zeeuwse popgeschiedenis. Jaap had afgelopen week weer een pleidooi gehouden in de Zeeuwse media om het oude pand in de binnenstad open te houden, wat blijkbaar keer op keer weer nodig is om het meedogenloze gemeente bestuur te overtuigen om een stukje muziekcultuur in Vlissingen overeind te mogen houden.

Het zaaltje is volgens het social distance boekje ingedeeld en dat ziet er eigenlijk nog niet eens zo onaangenaam uit. Onze geluidsman heeft ons verzoek serieus genomen en er hangt 1 microfoon in veren om ons als geheel te vangen en 2 soort gelijke op instrumenthoogte. Geen instrumentkabels en microfoons waar we ons achter "moeten" verschuilen. Het ziet er allemaal lekker basic en classy uit.

Voor het internetplaatje staan er 3 GoPro’s vooraan het podium en buitenom de kerstboom en wat knusse aankleding en René zijn sanseverias is het podium apparatuurloos.

16:00. Show time. Na de aankondiging van het boegbeeld van de Vlissingse muziekscene kijken we, geholpen door de gekleurde podiumverlichtjng, een sfeervolle zaal in wat veel weg heeft van een oude jazzclub met tussen de 25 en 30 blije gezichten. Terwijl aan de andere kant van de GoPro’s een publiek van 2,36 miljard dagelijkse FaceBook gebruikers de mogelijkheid wordt geboden om onderdeel van deze middag te zijn. Het zijn er op de piek uiteindelijk 38, maar toch. 😏 We zijn er erg blij mee.

De steaming is inmiddels na 2 toegiften gestopt, wanneer we nog 1 keer Wake Up Sinners inzetten waarna Koen, René en ik dankbaar voor het publiek buigen. De hele streaming is op YouTube terug te zien.

De maandag erop wordt een nieuwe lockdown afgekondigd die alle bijeenkomsten tot en met 19 januari lam legt. Alles, op de supermarkten na, dicht en visites thuis tot max 2 personen. Kortom, goed getimed en voor zover bekend is iedereen gezond de kerstdagen in gegaan. Tijd om 2020 voorgoed te vergeten. Op een paar onvergetelijke optredens, zoals deze middag, na dan. 😁


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Baldrick Brothers 2021:

Lima Beach in Goes - 4 Juli 2021 Na onze albumpresentatie in oktober vorige jaar hebben we nog 1 avond ons oefenhok bezocht waarna we voor d...