maandag 23 april 2012

Baldrick Brothers – Dijkrock in Rilland - 14 april 2012


Dijkrock in Rilland is al jaren HET podium voor Hardrock en Heavy Metalband. Op vrijdag willen ze hier met een Bluesprogramma nog wel van afwijken, maar op zaterdag staat de tent vol langharige rockers in spijker en zwarte T-shirts met bandnamen in gotische en bloeddoorlopen letters. In de regel wordt er dan niet op een biertje gekeken en boven het publiek hangt een even dikke tabaksrookwolk als de door rookmachines geproduceerde mist op het podium.
De komeet Vanderbuyst stond bij onze aankomst op het podium en ik was blij verrast dat ze de verhalen over hardrock in zijn pure vorm, waar maakten. Wat een energie zit er in deze 3-mans formatie. En een Guild spelende zanger-bassist kom je ook niet dagelijks tegen.
De band voor ons, Delain, blijkt een indrukwekkend tourschema door Europa en enkele optredens in Amerika te hebben. De professionele aanpak eist helaas ook meteen een opbouwtijd van bijna 1,5 uur op. Gelukkig hebben we backstage lol voor 10 en kunnen we ons lekker opfokken voor onze eigen set. Ronald geeft de indruk toch wel erg onder de indruk van de grootte van de tent en het aanzienlijk aantal bezoekers te zijn. Dit zijn we als de Baldrick Bros nog niet helemaal gewoon.
Backstage is er voldoende tijd om met een broodje knakworst en een biertje met de zanger van Vanderbuyst over Guild gitaren te ouwehoeren. Zijn 2de Guild (witte) bas was pas voor een habbekrats overgekomen uit Engeland. Sympathieke gast.
Inmiddels heeft Delain de organisatie gewezen op de kleine lettertjes en er zit niets anders op dan de Dijkrock Backdrop van het podium weg te halen. Dit geeft allemaal geen erg sympathieke indruk. Wanneer de band dan eindelijk aan zijn show begin komt het mij als een lange monotone brij over. Nu komt dit voornamelijk door de lage stemming van de 7-snarige gitaar en 6-snarige bas. Maar vermoedelijk ook, omdat dit niet direct de muziek is waar ik erg warm voor loop. Gevoelsmatig dacht een groot deel van het publiek hier ook zo over. Jammer, hoor. Wel interessant te zien hoe de gitarist zijn Laney gitaarversterkertorentje naast het podium had geparkeerd om alles verder met In-Ear-monitoring te doen. Waar is die goeie ouwe tijd met een rij Marshallstacks op de achterst rij van het podium, gebleven.
Na hun optreden duurde het nog eens 20 minuten voor het podium leeg was en wij eindelijk het podium op konden. Vrijwel direct wordt ik door een zwaar benevelde rocker toe geschreeuwd dat we nu eindelijk maar eens moesten gaan spelen, omdat het hem allemaal veel te lang duurt.
In NoTime heeft de geluidman alles weer neergezet, aangesloten en gecheckt. Vervolgens nog een coupletje-Refrein van Nails in my Coffin en we staan als een snaartje om 1,5 uur lang ons ding te doen.
Het mag overduidelijk zijn dat we met onze Country Punk’a’Billy een compleet ander genre spelen dan alle andere band die dag. Dit heeft wel even enig risico en zeker wanneer je half in pak en met stropdas en gilet het podium op stapt. Het publiek, wat nog over is (en dat is nog best veel), lijkt even aan de overstap te moeten wennen, maar geeft duidelijk toe aan een swingend einde van een heavy avond. Opvallend genoeg wordt er met veel onbekendere nummers meegezongen en een clubje jong publiek lijkt ons goed te kunnen verteren.
Begin van ons optreden wordt er door bekenden een oud model lampenkap op het voorpodium gegooid met een knipoog naar onze eigen schemerlamp op het podium. Ja wel, we waren hem ook deze keer weer niet vergeten.
Met een set van 1,5 uur zitten al onze nummers er in. En dat levert hier en daar een paar clustertjes van 2 softere songs en na de combi “Funnel of Love / Why did You Leave Me” stonden enkele dronken metalfans ons dan ook vooraan het podium als Homo’s toe te schreeuwen. Maar met de opvolgende “Galaxy 500” werden de monden weer rap gesnoerd en stonden de heren weer in rockpose mee te springen.


De tent stond tegen 01:30 uur zeker niet meer zo vol als toen we het podium besprongen, maar voor een band die gedoemd is om de tent leeg te moeten vegen, wissen we het publiek toch lang voor ons te houden. Zeker voor ons een geslaagd festival en met een hoop adrenaline in het lijf gaan we alle vijf met een brede grijs weer terug naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Baldrick Brothers 2021:

Lima Beach in Goes - 4 Juli 2021 Na onze albumpresentatie in oktober vorige jaar hebben we nog 1 avond ons oefenhok bezocht waarna we voor d...